You build we supply

Drogen en curen 

De zinksilicaat coating is na het opbrengen binnen drie tot zes minuten tastdroog. De Boer Staal levert geprimerd staal tastdroog aan haar klanten.

Nadat het materiaal tastdroog is, zal de coating verder uitharden. Dit noemt men het curen van de coating. Dit is een chemisch proces waarbij de temperatuur en de luchtvochtigheid een kritieke rol spelen.

Vocht uit de lucht reageert met het silicaat bindmiddel en vormt zo een polymeer netwerk waarbij een kleine hoeveelheid methanol verdampt. Dit polymeer netwerk zorgt voor de mechanische sterkte en chemische resistentie (tegen oplosmiddelen, water etc.) van de droge laag. De tijd die de primer nodig heeft om te curen is afhankelijk van de klimaatomstandigheden. 

De Boer Staal houdt voor curing onderstaande tabel van coatingleverancier PPG aan.

Acceptatiegrens bepalen

Om de mate van curing en de acceptatiegrens te bepalen, kan de klant een MEK rub test conform ASTM D4752 laten uitvoeren. Bij deze test wordt de mate van curing weergegeven in een score tussen 0 en 5: 0 is volledig gecured, 5 is helemaal niet gecured, waarbij 3 een praktisch acceptabele mate van curing is.