You build we supply

Plasmasnijden

Plasmasnijden is een smeltsnijtechniek. Plasmagas wordt door een kleine opening in de snijtoorts gedreven. In deze kleine opening bevindt zich een negatief geladen elektrode. Het positief geladen product en de negatief geladen elektrode brengen een stroomkring tot stand. Deze stroomkring of plasmaboog is uiterst smal en stabiel, waardoor de energiedichtheid bij plasmasnijden groot is. Door de zeer hoge temperatuur smelt het materiaal en het plasmagas blaast het gesmolten materiaal uit de snijvoeg.

Plasmasnijden is mogelijk voor alle elektrisch geleidende materialen, zoals constructiestaal, RVS en non-ferromaterialen.

Plasmasnijmachine

De Boer Snijbedrijf maakt gebruik van een plasmasnijmachine met een plasmabron van 400 Ampère en een snijbereik van 5.100 x 27.000 mm. Met deze plasmasnijmachine kan De Boer Snijbedrijf staal en RVS snijden tot een dikte van 50 mm. De geavanceerde 3D Link snijkop maakt het mogelijk om laskanten onder diverse hoeken te maken. De 3D Link heeft altijd een gecontroleerde afstand tussen de plasmatoorts en het materiaal, is 360° draaibaar en altijd gecentreerd. Tevens is de plasmasnijmachine uitgerust met inkjetmarkering waarmee kantlijnen, hartlijnen, spantlijnen, centerlijnen en positienummers gemarkeerd kunnen worden.

Tekeningen kunnen digitaal worden aangeleverd [DvV3] als DXF-, DWG- of DSTV-bestand waarna De Boer Snijbedrijf deze met tekeningen verwerkt met haar CAD/CAM programma’s Profirst en SigmaNEST.

Voordelen plasmasnijden

  • Eigentijdse technologie voor alle elektrisch geleidende materialen, in het bijzonder gebruikt voor constructiestaal, roestvast staal en non-ferrometalen.
  • Geringe hittevervorming van het materiaal dankzij de sterk geconcentreerde plasmaboog.
  • Hoge snijsnelheden (5 tot 7 maal hoger dan bij autogeensnijden) en minimale stilstandtijden (geen voorverwarming vereist).
  • Materiaaldikten van 0,5 tot 50 mm te snijden met plasmastroomsterkten tot 400 A.
  • Efficiënte sneden in constructiestaal tot 30 mm verticaal of schuin als lasnaadvoorbereiding.  

Verschil tussen plasma snijden en autogeen snijden

Tussen plasmasnijden en autogeensnijden zit een groot verschil. Materialen (RVS en aluminium) die niet geschikt zijn voor autogeen snijden zijn wel geschikt voor plasma snijden. Bij plasma snijden wordt het materiaal door de plasmaboog tot smelten gebracht, de bewegingsenergie van het gas zorgt ervoor dat het gesmolten materiaal weggeblazen wordt. Bij autogeen snijden wordt het materiaal verbrandt en als vloeibare slak weggeblazen. Het verschil tussen smeltsnijden en brandsnijden zorgt ervoor dat plasma snijden van RVS en aluminium wel mogelijk is, terwijl autogeen snijden van RVS en aluminium niet mogelijk is.

Klik hier voor meer informatie over autogeen snijden of lasersnijden.